CEUROPE

גסטרונומיה באיטליה

המטבח האיטלקי נחשב לאחד המטבחים המפורסמים והמשובחים בעולם והוא שילוב של המטבחים המקומיים של כל מחוז באיטליה. המאכלים האופייניים לכל מחוז בהחלט נחשבים "אוכל איטלקי". בדרום איטליה המטבח נחשב לחריף יותר, כאשר עגבניות, פירות ים ושמן זית הם חלקים עיקריים בבישול. בצפון איטליה בשר ורטבים שמרכיביהם שמנים יותר - כגון שמנת ופרמזן, אופיניים יותר. מאפיין ייחודי ובולט נוסף במטבח האיטלקי הוא היותו מטבח עונתי. כלומר, האיטלקים משתמשים במרכיבי מזונם לפי עונות השנה.
האיטלקים מחלקים את ארוחות הבוקר והצהריים שלהם לשלוש מנות: מנה ראשונה, מנה עיקרית ומנה אחרונהלפני המנה הראשונה נהוג להגיש סוג של מתאבנים, המנה הראשונה תהיה בדרך כלל סוג של פסטה, המנה העיקרית מנה בשרית בתוספת סלטים ומנה אחרונה קינוח. הכל כמובן מלווה ביין האיטלקי המשובח. מאכלים טיפוסיים באיטליה הם:
פסטה
בצק העשוי קמח ומים, המבושל במים רותחים במשך מספר דקות. עם השנים רכיבים נוספים כגון ביצים, מלח, שמן זית ועוד ועשורים האחרונים ניתן למצוא סוגי פסטה יצירתיים במיוחד, המכילים גם תרד, דיו של דיונונים, עגבניות מיובשות ועוד. סוגי פסטה נפוצים באיטליה: פוזילי (Fusilli), פרפאלה (Farfalle), קונקיליה (Conchiglie), רוטלה (Rotelle), דזיטי (Ziti), ריגטוני (Rigatoni), קנלוני (Cannelloni), ספגטי (Spaghetti), ניוקי (Gnocchi), פטוצ'יני, טורטליני, לזניה ורביולי.
​רטבים
הרטבים הפופולריים לפסטה עשויים מירקות, מבשר וממוצרי חלב.
רוטב בולונז (Ragù bolognese), רוטב פסטו (Pesto) ורוטב אלפרדו.
באיטליה "פסטה אדומה" (Pasta Rossa)היא לרוב לפסטה ברוטב פומודורו (עגבניות). "פסטה לבנה" (Pasta Bianca) מתובלת ברוטב אלפרדו או בחמאה נמסה ופרמזן, ואילו "פסטה ירוקה" (Pasta Verda) היא פסטה ברוטב פסטו. רוטב נוסף הוא רוטב אגרו-דולצ'ה, רוטב חמוץ מתוק מהמטבח הסיציליאני.
פיצה
פיצה היא אחד הסמלים של איטליה, עם השנים שכללו האיטלקים את הפיצה, ותיבלו אותה במיני רכיבים נוספים, כגון גבינות, תירס, עשבי תיבול, נקניקים, ירקות ועוד. הפיצה הנאפוליטנית המסורתית עשוייה מבצק דק במיוחד, שכבת רוטב עגבניות מתובל וגבינת מוצרלה (בצפון איטליה משתמשים לעתים בגבינות אחרות) והיא נקראת לעתים  גם "פיצה מרגריטה", על שם מרגריטה, אשתו של אומברטו הראשון שהיה מלך איטליה בשלהי המאה ה-19.
בנוסף המטבח האיטלקי מפורסם בסלטים שלו ובגלידה המשובחת שהיא הקינוח המסורתי באיטליה.
היין האיטלקי
איטליה היא אחת מיצרניות המובילות בעולם בתחום היין, במיוחד יין אדום. איטליה אחראית לייצור של 20% מתפוקת היין בעולם כולו, נכון לשנת 2005. בכל המחוזות באיטליה קיימים יקבים מפורסמים ויותר ממיליון כרמים מעובדים במדינה מדי שנה. מפורסמים במיוחד הם היינות מפיימונטה, טוסקנה וונטו בצפון המדינה.  היין הוא גאוותם של תושבי כל איזור בו הוא מיוצר. באיטליה קיימים יקבים מודרניים והשיטות המסחריות לייצור היין באיטליה מהוות את חלק הארי של התעשייה אך עדיין קיימים יקבים כפריים בהם דורכים על הענבים ברגליים יחפות. לרוב, יינות מסורתיים אלה מיוצרים לשימוש עצמי בלבד.יינות איטלקיים נחשבים לחומציים יחסית ליינות אחרים, בין יין יבש לבין חצי יבש. טעמם  מעודנן ביותר והם מעולים לשתייה תוך כדי ארוחה טובה.